Nedre Bankegate

Nedre Bankegate går fra Wiels plass til Rødsbergs plass og går dermed gjennom den bydelen som blir kalt Banken. Selv om Halden Sparebank er innringet av Nedre og Øvre Bankegate har navnet ingen ting med en slik bank å gjøre. Navnet kommer fra gammelt av da hele dette området gikk under navnet Saugbanken. Dette igjen kom av at området er bygd opp av sagmjøl som var ført med elva fra alle sagbrukene langs med Tista.

Navnet Nedre Bankegate går langt tilbake i tid, men i 1767 ble flere gatenavn i Halden endret. Da ble det offisielle navnet på denne gata vedtatt til "Strandgaden". Flere av disse navneforandringene som ble vedtatt slo aldri rot i befolkningen - og de gamle navnene ble i første del av nittenhundretallet tatt til bake.

I 1932 ble det utgitt et hefte, "Halden av O.Forstrøm". Her skriver Forstrøm, Haldens store byhistoriker, følgende: "Bebyggelsen paa Banken er byens ældste, idet den overstod branden i 1826. Mange av husene her er derfor en halvandet hundrede aar gamle, men mesteparten er smaa, lave huse for en stor del med et fattigslig præg. Det er intet av interesse her, som kan opfordre til en vandring". I dag er de fleste husene restaurert eller fornyet i en gammel stil. Og en vandring i området er absolutt å anbefale.

Vis i kart

 

Sist oppdatert 25.04.2006 22:51